21 νέα θετικά κρούσματα, επιβεβαιώθηκαν στο Νομό Πρέβεζας και ένα στο Νομό Ιωαννίνων, σήμερα, Τρίτη 19 Ιανουαρίου. Στους Νομούς Άρτας – Θεσπρωτίας δεν εντοπίστηκαν σήμερα κρούσματα.
Για τα 21 θετικά της Πρέβεζας, εικάζεται ωστόσο ότι πρόκειται για ένα μέρος από τα θετικά κρούσματα που είχαν επιβεβαιωθεί πριν από μία βδομάδα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών της Φιλιππιάδας κι αυτό καθώς δεν έχουν προκύψει θετικά από τους ελέγχους που διενεργούνται στα νοσοκομεία.
30 νεκροί, 320 οι διασωληνωμένοι – 566 νέα κρούσματα
Η έκθεση του ΕΟΔΥ για σήμερα, Tρίτη 19 Ιανουαρίου, καταγράφει 566 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ενώ οι θάνατοι φτάνουν τους 30. Παράλληλα, 320 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει: «Σήμερα ανακοινώνουμε 566 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 149.462, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.786 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45.808 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
320 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 225 (70.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω 1.037 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 30 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.518 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.254 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Κωνσταντή: Όσα εμβόλια έχουν εγκριθεί είναι αποτελεσματικά
Την εκτίμηση ότι σύντομα θα αυξηθεί ο αριθμός των εγκεκριμένων εμβολίων για τον κορονοϊό και έτσι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολισμού του γενικού πληθυσμού ώστε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να επιτευχθεί ο στόχος της γενικής ανοσίας, διατύπωσε η Μαρία Κωνσταντή καθηγήτρια φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων.
Μιλώντας, τόνισε ότι όσα εμβόλια έχουν εγκριθεί είναι αποτελεσματικά και όπου εμφανίζονται παρενέργειες είναι συνήθεις και ήπιες πλην ελαχίστων περιπτώσεων.