Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Τη βεβαιότητά του πως οι έρευνες για φυσικό αέριο θα δώσουν ώθηση και δυναμική στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής εκφράζει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Είναι μία απόλυτα θετική εξέλιξη και περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα τελικά αποτελέσματα των ερευνών για φυσικό αέριο. Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται το όφελος που θα προκύψει εάν ανακαλυφθεί αξιοποιήσιμο κοίτασμα», τονίζει. Επίσης, εκτιμά ότι πιθανή είσοδος στο μέλλον της Αλβανίας στην Ε.Ε. θα είναι θετική εξέλιξη, σημειώνοντας, πάντως, πως η γειτονική χώρα θα πρέπει πρώτα «να διασφαλίσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας».
To 2022 ήταν πολύ δημιουργική χρονιά για την Περιφέρεια Ηπείρου. Σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό συναντήσαμε τα προϊόντα της Περιφέρειας. Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας τα συμπεράσματά σας, την ανταπόκριση που είχαν οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν, και ποιες είναι οι δράσεις σας για το 2023.
«Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Ηπείρου είναι ο πρωτογενής τομέας. Τα προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας, όμως διαχρονικά υπήρχε –και συνεχίζει ως ένα βαθμό να υπάρχει– πρόβλημα προώθησής τους σε χώρες του εξωτερικού, που οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραγωγικές μονάδες είναι μικρομεσαίας δυναμικότητας. Η Περιφέρεια, στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού, εδώ και αρκετά χρόνια έχει αναλάβει την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε όλοι αυτοί οι παραγωγοί να μπορούν να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά, και αυτό αποδεικνύεται τόσο από τις συμφωνίες που υπογράφουν όσοι συμμετέχουν στις αποστολές της Περιφέρειας όσο και από τον διευρυνόμενο αριθμό παραγωγών που εκδηλώνει ενδιαφέρον για να ενταχθεί σε προγράμματα αποστολών που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο χρόνο. Το 2022 ήταν, μάλιστα, από τις πλέον αποδοτικές χρονιές για τους παραγωγούς της Ηπείρου και τους έδωσε ισχυρή «ανάσα», καθώς είχε προηγηθεί και η διετία των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού. Το 2023 θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε φέτος, έχοντας προγραμματίσει συμμετοχή σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Εκθέσεις τροφίμων στην Ευρώπη, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ θα επιχειρηθεί και ένα νέο άνοιγμα στην αμερικανική αγορά».
Σε μία εκλογική χρονιά ποια θα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε και πώς θα αντιμετωπιστούν;
«Δεν νομίζω ότι οι εκλογές μπορούν να επηρεάσουν την υλοποίηση του προγράμματος προβολής και εξωστρέφειας των προϊόντων μας. Ενδεχομένως να υπάρξει κάποια δυσκολία μετακινήσεων, αν συμπέσουν οι εκλογές με κάποια Έκθεση. Θα το αντιμετωπίσουμε εν ευθέτω χρόνο».
Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονισμένες ενέργειες για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα επηρεάσει την Περιφέρειά σας θετικά η είσοδος της Αλβανίας και των άλλων χωρών στην Ε.Ε.;
«Η Περιφέρεια Ηπείρου γειτνιάζει με την Αλβανία. Υπάρχει η ελληνική μειονότητα, η οποία είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού, και ως εκ τούτου η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι θετική για όλους μας. Θετικά αποτελέσματα καταγράφονται ήδη από την υλοποίηση διασυνοριακών προγραμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και δήμων, με όμορες περιοχές της Αλβανίας. Όμως, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαδικασίες υπάρχει μεγάλος δρόμος, και στο διάστημα αυτό η Αλβανία θα πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα, μεταξύ των οποίων και η διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε την υλοποίηση προγραμμάτων και πολιτικών προς το συμφέρον των κατοίκων των όμορων περιοχών».
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου στην προσπάθειά τους για ανάπτυξη και εξωστρέφεια, και πώς μπορεί η Περιφέρεια Ηπείρου να τις βοηθήσει;
«Οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ηπείρου είναι ταυτόχρονα και εξαγωγικές. Αυτές δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, εκτός των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών και ειδικά κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως είναι η φέτα και δευτερευόντως όλα τα ΠΟΠ είδη. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μελισσουργοί. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σαφώς και έχουν μικρότερες εξαγωγικές δυνατότητες. Αντιμετωπίζουν ζητήματα με το αυξημένο κόστος παραγωγής (ειδικά την τρέχουσα η κατάσταση είναι εκτός ορίων), αλλά και όγκου προϊόντων που μπορούν να διοχετευτούν μέσω μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Ένα ακόμη ζήτημα είναι αυτό της τυποποίησης που χρειάζεται για αρκετά αγροτικά προϊόντα. Αυτό, βέβαια, έχει και τα καλά του, καθώς οι μικρές ποσότητες διασφαλίζουν την ποιότητα των παραγόμενων στην Ήπειρο, προϊόντων. Για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και να έχουν καλύτερη προοπτική στον εξαγωγικό τομέα η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δρομολογήσει σειρά παρεμβάσεων και δράσεων (εκτός φυσικά των Εκθέσεων). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η βελτίωση των οδικών υποδομών, η προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας των επιχειρήσεων, και ειδικά των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ, ώστε να μειωθεί το κόστος άρδευσης, δρομολογεί δράσεις για παραγωγή νέων προϊόντων, και ειδικά φαρμακευτικών – αρωματικών φυτών, στηρίζει και προωθεί τα επενδυτικά σχέδια εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων. Πρέπει, επίσης, να σημειώσω ότι η Περιφέρεια Ηπείρου πρωτοστάτησε στον αγώνα για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης εισαγόμενου γάλακτος στην παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ, και ειδικά φέτος. Τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται για τους παραγωγούς με την αύξηση της τιμής του γάλακτος πριν ξεσπάσει το κύμα ακρίβειας ελέω του πολέμου στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα, μέσα στην Περιφέρειά σας. Πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες την προοπτική αυτή; Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι έτοιμη να σταθεί αρωγός σε αυτές τις ενέργειες;
«Είναι μία απόλυτα θετική εξέλιξη και περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα τελικά αποτελέσματα των ερευνών για φυσικό αέριο. Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται το όφελος που θα προκύψει εάν ανακαλυφθεί αξιοποιήσιμο φυσικό αέριο. Η Περιφέρεια Ηπείρου, σαφώς και θα είναι αρωγός στις εργασίες που θα γίνουν, όπως ήταν αρωγός και τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια των διαδικασιών που προηγήθηκαν. Είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι περιβαλλοντικοί όροι και να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής».