«Θα ήταν καλό να έχουμε» ρελέ διαφυγής σε κάθε ηλεκτρικό ερμάριο «επειδή είναι ασφαλέστερο για τα άτομα που εργάζονται» αλλά «εξαρτάται από το κόστος του». Στο πατάρι στο οποίο βρέθηκε νεκρός ο 29χρονος δεν υπήρχε ρελέ διαφυγής
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση του θανάτου του Χρήστου Ζορμπά πριν δύο χρόνια από ηλεκτροπληξία στο εργοστάσιο «Ηπειρος» στην Αρτα, μετά τις αποκαλύψεις για το φόβο του ίδιου ότι θα συμβεί κάτι κακό.
Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο διευθυντής του εργοστασίου και ο τεχνικός ασφαλείας κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με την δικαστική απόφαση να αναμένεται στις 13 Ιουλίου.
Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει έγγραφο από την εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία της εταιρίας, το οποίο παρουσιάστηκε στην ακροαματική διαδικασία και το οποίο έδειξε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, Γιώργος Αλιφτήρας, σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών για το ζήτημα, με την παρουσία του πατέρα του θύματος.
Στην ομιλία του ο κ. Αλιφτήρας αναφέρθηκε στο μέιλ με ημερομηνία 30 Μάη 2020, όπου αν και αναγνωρίζεται ότι «θα ήταν καλό να έχουμε RDC» (ρελέ διαφυγής) σε κάθε ηλεκτρικό ερμάριο «επειδή είναι ασφαλέστερο για τα άτομα που εργάζονται στο εργοστάσιο», ωστόσο η επιλογή αυτή «εξαρτάται από το κόστος του». «Ζήτησα από την (…) να μας ενημερώσει πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουμε αν τοποθετήσουμε RDC μόνο στις πρίζες και τα φώτα και όχι σε όλα τα ηλεκτρικά ερμάρια» διαβάζουμε στο επίμαχο μήνυμα.
«Είμαστε των φτηνών λύσεων»
Λίγες μέρες πριν σκοτωθεί στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ο 29χρονος έγραφε σε συζητήσεις με φίλους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής: «Το Σάββατο είμαι μόνος», «μακάρι να μη γίνει κάτι», «με βάζουν και πλένω τους πίνακες για να ξαναβάλουμε εξαρτήματα που κάνουν 10 ευρώ. Είμαστε των φτηνών λύσεων».
Όπως σημείωνε χθες η «Εφ.Συν.» (Bλ. «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»), κατά τη διάρκεια της δίκης τα αποδεικτικά στοιχεία έδειξαν ότι πρόκειται για ακόμη μία περίπτωση εργαζόμενου που επιλέχθηκε ως φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό διασφαλίζοντας τα υπερκέρδη των εργοδοτών, ακόμα και με τη ζωή του.
Το πόρισμα του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αρτας, το οποίο έχει δημοσιοποιήσει η εφημερίδα μας, αναδεικνύει τα ανεπαρκέστατα μέτρα ασφαλείας στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και αναφέρεται στις ευθύνες της εργοδοσίας σημειώνοντας ότι «δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ασφαλείας».
Χαρακτηριστική η αναφορά ότι ότι στον ηλεκτρικό πίνακα που βρισκόταν στο πατάρι δεν υπήρχε ρελέ διαφυγής. Σε αυτό το πατάρι εντοπίστηκε νεκρός ο 29χρονος. Οι γονείς του έχουν καταθέσει ότι έκανε συχνά παράπονα πως δεν είχε πάρει σωστή εκπαίδευση.