Αυτά είναι τα νέα σήματα που έρχονται το 2023 και αλλάζουν τα πάντα στους δρόμους

Μοιραστείτε το:

Με νέες πινακίδες οδικής σήμανσης θα γεμίσουν οι δρόμοι της Ευρώπης, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να διασφαλιστεί η συνύπαρξη των ηλεκτρικών πατινιών και των ποδηλατών με τα υπόλοιπα οχήματα.

Ένας νέος κόσμος ξεδιπλώνεται για τις αστικές μετακινήσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, με τους δήμους να προωθούν σχέδια για τη μείωση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. και τον μετριασμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις νέες μορφές αστικής κινητικότητας, όπου μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ποδήλατα (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών).

Δεδομένης της συνεχώς αυξανόμενης δημοφιλίας των προαναφερθέντων οχημάτων, οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών έχουν αρχίσει να επικαιροποιούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, δημιουργώντας τα απαραίτητα θεσμικά πλαίσια, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συνύπαρξη των πατινιών και των ποδηλάτων με τα υπόλοιπα οχήματα (βλ. αυτοκίνητα, φορτηγά, βαν, μοτοσικλέτες).

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της προσπάθειας να θωρακίστούν οι χρήστες του οδικού δικτύου, ετοιμάζονται και νέες πινακίδες οδικής σήμανσης που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία των ποδηλάτων και των οχημάτων μικροκινητικότητας (σ.σ. στην Ελλάδα ονομάζονται Ε.Π.Η.Ο., μια κατηγορία στην οποία ανήκουν και τα ηλεκτρικά πατίνια).

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά Μέσα, αυτές τις νέες πινακίδες είναι έτοιμοι να υποδεκτούν οι δρόμοι της Ισπανίας. Αυτές θα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
1) Αναγγελίας κινδύνου
2) Ρυθμιστικές
3) Πληροφοριακές

1) Πινακίδες Αναγγελίας Κινδύνου

Θα έχουν σχήμα τριγώνου με κόκκινο πλαίσιο και θα απεικονίζουν έναν ποδηλάτη. Η πρώτη (P-22) θα ενημερώνει τους οδηγούς ότι επίκειται ποδηλατόδρομος, και η δεύτερη (P-22b) ότι επίκεται δρόμος με συχνή διέλευση ποδηλατών

νέες πινακίδες οδικής σήμανσης Ευρώπη

2) Ρυθμιστικές πινακίδες

Οι ρυθμιστικές πινακίδες θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) Σε αυτές που υποδεικνύουν απαγόρευση εισόδου στα οχήματα μικροκινητικότητας (R-118) είτε τόσο στα οχήματα μικροκινητικότητας όσο και στα ποδήλατα (R-119). Έχουν στρογγυλό σχήμα και κόκκινο περίγραμμα.

νέες πινακίδες οδικής σήμανσης Ευρώπη

β) Σε αυτές που έχουν στρογγυλό σχήμα με μπλε φόντο και υποδεικνύουν υποχρέωση διέλευσης των οχημάτων μικροκινητικότητας (R-420) ή ποδηλατών και οχημάτων μικροκινητικότητας (Ρ-421). Παράλληλα, ενημερώνουν τους χρήστες των υπόλοιπων οχημάτων ότι απαγορεύεται να εισέλθουν στους εν λόγω δρόμους.

νέες πινακίδες οδικής σήμανσης Ευρώπη

Παράλληλα, θα υπάρχει και μία πινακίδα (στρογγυλή με μπλε φόντο, R-422) που υποδεικνύει στους ποδηλατές να αποβιβαστούν από το ποδήλατο και να συνεχίσουν τη διέλευσή τους πεζή.

3) Πληροφοριακές πινακίδες

Είναι τετράγωνες με μπλε φόντο και θα γνωστοποιούν στους χρήστες του οδικού δικτύου την ύπαρξη τμημάτων για πεζούς, οχήματα μικροκινητικότητας ή ποδήλατα.

νέες πινακίδες οδικής σήμανσης Ευρώπη

Αναλυτικότερα, η πινακίδα S-37 θα ενημερώνει τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι επίκεται δρόμος αποκλειστικά για την κυκλοφορία οχημάτων μικροκινητικότητας (+ απαγόρευση εισόδου για τα υπόλοιπα οχήματα).

Η πινακίδα S-43 θα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα. Στο ένα απεικονίζεται ένα ποδήλατο και ένα ηλεκτρικό πατίνι και στο δεύτερο τμήμα ένας πεζός. Υποδεικνύει ότι ακολουθεί δρόμος απεκλειστικά για πεζούς, ποδήλατα και οχήματα μικροκινητικότητας.

Η πινακίδα S-45 υποδεικνύει ότι ακολουθεί ποδηλατόδρομος και η S-46 ότι υπάρχει διάβαση πεζών, αλλά και τμήμα του δρόμους για ποδηλάτες.

Το σύνολο των ανωτέρω πινακίδων οδικής σήμανσης εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί στους δρόμους της Ισπανίας στα μέσα του 2023.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σχετικά άρθρα: