Δύσκολες Γιορτές για τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας – Οι ψηφοφόροι τους “τα ψέλνουν” …

Μοιραστείτε το:

“Μουδιασμένοι” επέστρεψαν από τις πασχαλινές εξορμήσεις στις περιφέρειες τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κοινωνίας και άρα το μεγαλύτερο πολιτικό ζήτημα για το κυβερνών κόμμα.

Το κύριο θέμα συζήτησης στα πασχαλινά τραπέζια ήταν ειδικότερα η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ και ως εκ τούτου οι ψηφοφόροι “τα έψαλαν” στους βουλευτές και κατά τις εορταστικές τους περιοδείες.

Στην επαρχία δε, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έκρουσαν εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι ανατιμήσεις και οι ελλείψεις σε ζωοτροφές και λιπάσματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνουν το κόστος παραγωγής, παρά τα μέτρα στήριξης.

Η δε προαναγγελία για την επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,7% από 1η Μαϊου δεν ήταν εξάλλου αρκετή για την αντιμετώπιση της γκρίνιας. Μάλιστα βουλευτές έγιναν αποδέκτες και παραπόνων από μικρομεσαίους επιχειρηματίες για αύξηση και του εργασιακού κόστους.

Το κλίμα δε βοήθησε και το πασχαλιάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, χτίζει «ανάκτορο 749 τ.μ.» στη Τζιά. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, κάλυψε απόλυτα τον κ.Στάσση την Τρίτη του Πάσχα, ωστόσο εν τω μεταξύ οι γαλάζιοι βουλευτές είχαν βρεθεί σε αμηχανία.

Με δεδομένη την πίεση των ψηφοφόρων λοιπόν, οι βουλευτές της ΝΔ προσδοκούν το νέο πακέτο μέτρων για την απορρόφηση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και πιέζουν με τη σειρά τους την κυβέρνηση για όσο πιο δραστικές κινήσεις.

Νέα ανασφάλεια όμως δημιουργεί το ενεργειακό ντόμινο, που προκαλεί η διακοπή της διανομής φυσικού αερίου από τη Gazprom σε Πολωνία και Βουλγαρία και οι απειλές της Ρωσίας ότι θα κλείσει την κάνουλα σε όλη την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες πληρωμές των ελληνικών εταιριών ενέργειας προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου, όμως η Μόσχα απαιτεί πληρωμή σε ρούβλια.

Το Μαξίμου πάντως, μετά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής.

Ωστόσο το θέμα είναι ότι οι εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου είναι ακριβότερες και ως εκ τούτου στο κυβερνητικό στρατόπεδο φοβούνται νέο μπαράζ ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και εν συνεχεία σε σειρά προϊόντων.

Πολλοί βουλευτές, αλλά και “πρωτοκλασάτα” στελέχη όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, έχουν βάλει ως εκ τούτου στο τραπέζι μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά το υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου εξακολουθούν να φοβούνται ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό, αλλά μηδαμινό αντίκτυπο στις τιμές στα ράφια.

news247.gr

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σχετικά άρθρα: