Ένα super design σπίτι στην Άρτα φέρνει το στυλ της Καλιφόρνια στο χωριό [εικόνες]

Μοιραστείτε το:

Στο μικρό χωριό Καλογερικό της Άρτας χτίζεται ένα αναπάντεχο σπίτι με μοντέρνο σχεδιασμό που θυμίζει τον καλιφορνέζικο θρυλικό πίνακα «A Bigger Splash» του διάσημου ζωγράφου της pop art, David Hockney.

Η αρχιτεκτονική άλλοτε δημιουργεί σπίτια-χαμαιλέοντες που ενσωματώνονται πλήρως στο φυσικό περιβάλλον και άλλοτε σχεδιάζει κτίρια και κατοικίες που κάνουν statement, χωρίς όμως να διαταράσσουν τον ιστό γύρω τους, εκπλήσσοντας πολύ ευχάριστα τον θεατή. Μια τέτοια έκπληξη δημιουργεί η κατοικία Pavilion Residence που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο The Hive Αrchitects που ιδρύθηκε το 2020 στην Αθήνα, από τον Μιχαήλ Ξηρόκωστα και τον Θεόδωρο Πανόπουλο.

Η κατοικία Pavilion Residence των The Hive Αrchitects όταν ολοκληρωθεί θα περιβάλλεται από ελαιόδεντρα, θάμνους και φυτά χαμηλής βλάστησης.

Η σύγχρονη μίνιμαλ αυτή κατοικία, που είναι εμπνευσμένη από το κίνημα του Μοντερνισμού, θα ολοκληρωθεί σε κατασκευαστικό επίπεδο μέσα στο 2023 και ο σχεδιασμός της έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των διεθνών μίντια που εξειδικεύονται στο design.

Η μοντέρνα κατοικία Pavilion Residence των The Hive Αrchitects, με τον φοίνικα και την πισίνα, θυμίζει τον ποπ αρτ πίνακα του «A Bigger Splash» (1967) του David Hockney.

Σαν καλιφορνέζικος πίνακας του David Hockney

Βλέποντας τη φωτορεαλιστική απεικόνιση του σπιτιού με τον γεωμετρικό όγκο από σκυρόδεμα μπροστά από μια μεγάλη γαλάζια πισίνα και έναν φοίνικα να διαπερνά το στέγαστρο, στο μυαλό μας έρχεται αυτόματα ο διάσημος πίνακας «A Bigger Splash» (1967) του ζωγράφου της pop art, David Hockney, που απεικονίζει μια βουτιά στην πισίνα μιας καλιφορνέζικης βίλας.

O διάσημος πίνακας «A Bigger Splash» (1967) του ζωγράφου της Pop Art, David Hockney, απεικονίζει μια βουτιά στην πισίνα μιας καλιφορνέζικης βίλας / Tate Modern.

Τα στοιχεία του Μοντερνισμού, η αίσθηση μιας λιτής κατοικίας που μοιάζει σαν να αρνείται να υψωθεί πάνω από τα δέντρα του κήπου και μένει σε ένα μόνο επίπεδο, ενισχύεται από τα μεγάλα γυάλινα ανοίγματα που καταργούν τα όρια μεταξύ εσωστερικών και εξωτερικών χώρων αλλά και από τις έντονες γεωμετρικές γραμμές.

Φωτορεαλιστική νυχτερινή απεικόνιση της βίλας Pavilion Residence των The Hive Αrchitects.

 Φωτορεαλιστική νυχτερινή απεικόνιση της βίλας Pavilion Residence των The Hive Αrchitects.

Εδώ, στην πρόσοψη της κατοικίας, με φόντο την εντυπωσιακή πισίνα, τα σχήματα κυριαρχούν: κύκλοι, τετράγωνα και τρίγωνα εγκιβωτίζονται μέσα σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο από εμφανές μπετόν που αποτελεί τον κυρίαρχο όγκο του κτίσματος.

Το τζάκι διπλής όψης κάνει τη φωτιά ορατή και στο σαλόνι και στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας.

Το τζάκι διπλής όψης κάνει τη φωτιά ορατή και στο σαλόνι και στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας.

Όπως οι χαρακτηριστικές φλατ βίλες της δεκαετίας του 1960 στην Καλιφόρνια, έτσι και το Pavilion Residence στο χωριό Καλογερικό της Άρτας παίζει με έναν μπρουταλιστικό όγκο με μεγάλες τζαμαρίες και μια αίσθηση απόλυτης διαφάνειας που μετατρέπει τους φωτισμένους εσωτερικούς χώρους σε μια μοντέρνα σκηνή θεάτρου ή ενός κινηματογραφικού χολιγουντιανού σκηνικού.

Ένα πέτρινο μονοπάτι δίπλα στην πισίνα οδηγεί στην εντυπωσιακή πολυτελή είσοδο της κατοικίας.

Ένα πέτρινο μονοπάτι δίπλα στην πισίνα οδηγεί στην εντυπωσιακή πολυτελή είσοδο της κατοικίας.
Η κατοικία διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα. Στο πιο ψηλό βρίσκονται οι βασικοί χώροι του σπιτιού σε δύο ισομερή παραλληλόγραμμα: στο πρώτο είναι ένας ενιαίος μεγάλος χώρος με μίνιμαλ γραμμές που φιλοξενεί το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα.

Μεγάλα κρυστάλλινα ανοίγματα αντικαθιστούν ολόκληρους τοίχους χαρίζοντας άπλετο φως στο σαλόνι.

Μεγάλα κρυστάλλινα ανοίγματα αντικαθιστούν ολόκληρους τοίχους χαρίζοντας άπλετο φως στο σαλόνι.

Το τζάκι του σαλονιού είναι διπλής όψης και λειτουργεί σαν παράθυρο με θέα στον κήπο.

Το τζάκι του σαλονιού είναι διπλής όψης και λειτουργεί σαν παράθυρο με θέα στον κήπο.

Γυάλινα ανοίγματα στην οροφή καθώς και κυλινδρικές κατασκευέ,ς επιτρέπουν εκτός από το φως και στη φύση να εισβάλλει στο εσωτερικό του σπιτιού.

Γυάλινα ανοίγματα στην οροφή καθώς και κυλινδρικές κατασκευέ,ς επιτρέπουν εκτός από το φως και στη φύση να εισβάλλει στο εσωτερικό του σπιτιού.

Η μίνιμαλ εντυπωσιακή κουζίνα με την τριγωνική νησίδα.

Η μίνιμαλ εντυπωσιακή κουζίνα με την τριγωνική νησίδα.

Άποψη από τον σχεδιασμό της τραπεζαρίας με μοντέρνες ρετρό γραμμές από τον Μοντερνισμό των αρχών του 20ού αιώνα.
Στο δεύτερο παραλληλόγραμμο, ακριβώς δίπλα στο σαλόνι και την τραπεζαρία, είναι τρία υπνοδωμάτια στη σειρά, ένα master bedroom σαν πολυτελής σουίτα ξενοδοχείου και δύο ακόμα μικρότερα υπνοδωμάτια, τα οποία διαθέτουν όλα δικό τους αυτόνομο μπάνιο.

Ο εντυπωσιακός ξενώνας βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο της κατοικίας.

Ο εντυπωσιακός ξενώνας βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο της κατοικίας.

Στο πιο χαμηλό επίπεδο, αυτό της γης, βρίσκεται ένας λειτουργικός και εντυπωσιακός ξενώνας καθώς και ένας χώρος γραφείου όπου μπορεί κανείς να αποσυρθεί για να εργαστεί σε ένα διακριτικό και ήσυχο περιβάλλον.

Άποψη από τον σχεδιασμό της τραπεζαρίας με μοντέρνες ρετρό γραμμές από τον Μοντερνισμό των αρχών του 20ού αιώνα.

Άποψη από το υπνοδωμάτιο.

Άποψη από το υπνοδωμάτιο.

Ένα μικρό και λειτουργικό γραφείο επενδυμένο με ξύλο.

Ένα μικρό και λειτουργικό γραφείο επενδυμένο με ξύλο.

«Η κατοικία δεσπόζει καταμεσής ενός μεγάλου ισοϋψούς αγροτεμαχίου, με μοναδικό αξιοθέατο ένα παλαιό υδραγωγείο που ενέχει χαρακτηριστικά τοποσήμου. Ως εκ τούτου, πρόθεση της σύνθεσης αποτελεί η έντονη εξωστρέφεια του οικοδομήματος, με οπτικές φυγές που καδράρουν την έντονη φύτευση του περιβάλλοντος χώρου. Οι όψεις περιλαμβάνουν μεγάλα υαλοστάσια, τα οποία επιτρέπουν στο φυσικό φως αλλά και αέρα να εισχωρήσει στην κατοικία με τέτοιον τρόπο ώστε να τονιστεί ο βιοκλιματικός της χαρακτήρας», εξηγεί η αρχιτεκτονική ομάδα του γραφείου The Hive Αrchitects.

Μέσα στην καρδιά ενός ελαιώνα

Παρά τη στιβαρότητα του όγκου από σκυρόδεμα, η κατοικία θα εναρμονίζεται στην καρδιά του ελαιώνα, δεν θα ξεπερνά σε ύψος τα ελαιόδεντρα, ενώ για να μπορέσει να συνομιλήσει με το φυσικό της περιβάλλον η κατασκευή της οικίας γίνεται με φυσικά υλικά όπως η πέτρα και το ανεπίχρηστο σκυρόδεμα, αλλά και το ξύλο.

Ο πέτρινος τοίχος του εξωτερικού χώρου συνεχίζεται και στο εσωτερικό του ξενώνα.

Ο πέτρινος τοίχος του εξωτερικού χώρου συνεχίζεται και στο εσωτερικό του ξενώνα.

Σε διάφορα σημεία του σπιτιού οι τοίχοι που είναι επενδυμένοι με πλάκες εμφανούς σκυροδέματος επενδύονται είτε με ξύλο που δημιουργεί ζεστασιά είτε με παραδοσιακή φυσική πέτρα που ενισχύει την τραχύτητα του περιβάλλοντος. Έτσι, πέτρινοι τοίχοι από τους εξωτερικούς χώρους συνεχίζονται στο εσωτερικό, για παράδειγμα, των υπνοδωματιών, σε μια διαδοχή που δημιουργεί ένα ενδιαφέρον οπτικό παιχνίδι.

Κάτοψη του οικοπέδου στο οποίο χτίζεται η κατοικία Pavilion στο χωριό Καλογερικό της Άρτας.
Κάτοψη του οικοπέδου στο οποίο χτίζεται η κατοικία Pavilion στο χωριό Καλογερικό της Άρτας.

Το φως εισβάλλει στους εσωτερικούς χώρους από μεγάλα γυάλινα ανοίγματα είτε στα πλαϊνά είτε στην οροφή της οικίας. «Αυτές οι διαβαθμίσεις των υλικών στις όψεις δημιουργούν τα απαραίτητα φίλτρα ιδιωτικότητας, πετυχαίνοντας παράλληλα ποιοτικές αυξομειώσεις του φωτός, σε χώρους που καθίσταται αναγκαίο», εξηγούν οι αρχιτέκτονες Μιχαήλ Ξηρόκωστας και Θεόδωρος Πανόπουλος του γραφείου The Hive Αrchitects.

Μια αίθηση γαλήνης πλάι στην πισίνα.

Μια αίθηση γαλήνης πλάι στην πισίνα.

Αίσθηση ζεν

Η αίσθηση του zen που αποπνέει ο σχεδιασμός του Pavilion Residence θα ενισχύεται πολύ στην πράξη από την έντονη παρουσία που έχει το στοιχείο του νερού σε όλη αυτή τη σύνθεση. «Το στοιχείο του νερού με την έντονη βιοκλιματική του δράση έρχεται να περιβάλει το οίκημα, συμπαρασύροντας μαζί του σχεδιαστικά όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές και συμπληρωματικές βιωματικές χρήσεις. Στόχος της πολυτελούς αυτής κατοικίας είναι η επανερμηνεία του σύγχρονου κατοικείν, πάντα σε διάλογο με τη φύση, σεβόμενη παράλληλα όλες εκείνες τις αρχές που καθιστούν το μοντέρνο διαχρονικό», λένε οι Μιχαήλ Ξηρόκωστας και Θεόδωρος Πανόπουλος.

 

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σχετικά άρθρα: