Εξοικονόμηση ενέργειας: Αυτά είναι τα μπόνους για όσους κάνουν οικονομία

Μοιραστείτε το:

Την επιχείρηση «Θερμοστάτης» για την περιορισμένη χρήση των κλιματιστικών τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζουν σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 στις 10 το πρωί οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα και κίνητρα, με στόχο τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερους λογαριασμούς, σε πρώτη φάση στον δημόσιο τομέα.

Οικονομικά κίνητρα θα δοθούν στους δήμους οι οποίοι θα δουν αύξηση στις χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό εάν καταφέρουν να εξοικονομήσουν ενέργεια από τον οδοφωτισμό και τη λειτουργία των αντλιοστασίων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Και όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο δημόσιος φορέας που θα το επιτυγχάνει θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα φτιάξει ειδική πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου.

Ήδη η ΡΑΕ έχει καταγράψει πλήρως την ενεργειακή κατανάλωση κάθε δημόσιου κτιρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Αυτά είναι τα μπόνους για όσους κάνουν οικονομία

Το μπόνους που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί θα προβλέπει αυξημένη επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στον λογαριασμό για τα νοικοκυριά και αυξημένη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για τους κρατικούς φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που θα ανακοινωθεί προβλέπει:

  • Περιορισμό στις καταναλώσεις οδικού φωτισμού και παρεμβάσεις για αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς
  • Υποχρεωτικό σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας όπου αυτό δεν είναι απαραίτητο
  • Ποινές για όσους παραβιάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις

Η μείωση στην κατανάλωση ρεύματος θα προκύπτει από τη σύγκριση των λογαριασμών ρεύματος της φετινής περιόδου με την αντίστοιχη περσινή, του 2021. Αν ο στόχος, μάλιστα, δεν επιτυγχάνεται, δεν αποκλείεται αντί για αύξηση της χρηματοδότησης στους κρατικούς φορείς να υπάρχει ως ποινή η μείωσή της.

Για την εφαρμογή του μέτρου, δε, το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει πλατφόρμα για την καταχώρηση των στοιχείων και των καταναλώσεων για κάθε δημόσιο κτήριο.

Ειδικά για τα νοικοκυριά οι ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα θα είναι σε επίπεδο συστάσεων για τους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, χωρίς, δηλαδή, ποινές, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθεί μπόνους μέσω αυξημένης επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατά τις εκτιμήσεις τον «δρόμο» προς μια τέτοια εξέλιξη φέρεται να ανοίγει η πλατφόρμα για την επιστροφή έως και 600 ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει πληρωθεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς για την τυχόν χορήγηση μιας τέτοιας επιδότησης θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός σύγκρισης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος όπως αυτός που περιγράφηκε παραπάνω για τα δημόσια κτήρια.

Σχετικά άρθρα: