Ιωάννινα- Υπάρχουν κοιτάσματα Φυσικού Αερίου στην ευρύτερη περιοχή;

Μοιραστείτε το:

Στην αναθεώρηση της στρατηγικής της ως προς την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα προχωρά η Energean.

Χωρίς φυσικά να εγκαταλείπει τον κεντρικό πυρήνα που είναι η έρευνα και η εκμετάλλευση στις παραχωρήσεις που έχεις μισθώσει, εστιάζει πλέον στον εντοπισμό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν στο energypress αρμόδιες πηγές.

Έτσι τα χερσαία blocks των «Ιωαννίνων» και του «Κατάκολου» και το θαλάσσιο «οικόπεδο 2» στο Ιόνιο Πέλαγος ξαναμπαίνουν στο μικροσκόπιο αναζητώντας πια στόχους φυσικού αερίου.

Η αλλαγή κατεύθυνσης υπαγορεύτηκε μετά τις ανατροπές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως η απόφαση των 27 κρατών – μελών να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ελληνική κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για πρώτη φορά δημόσια για την ανάγκη αξιοποίησης των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως προαναφέρθηκε η Energean, η οποία διαθέτει το μόνο ζωντανό και υπαρκτό κοίτασμα πετρελαίου στη χώρα τον Πρίνο, ξαναδιαβάζει τα δεδομένα που διαθέτει από τις άλλες τρεις παραχωρήσεις και αναπτύσσει κινητικότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, ζήτησε από την ΕΔΕΥ εξάμηνη παράταση στο ερευνητικό πρόγραμμα που τρέχει στα Ιωάννινα.

Η ελληνική εταιρεία, κατά τις ίδιες πηγές, θέλει περισσότερο χρόνο για να εξετάσει και να εντοπίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια βαθύτερους στόχους κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή. Τα «Ιωάννινα» κρύβουν αποθέματα πετρελαίου, ωστόσο από τις σεισμικές που έχει κάνει η εταιρεία έχουν εντοπιστεί και πιθανοί στόχοι φυσικού αερίου. Η τρέχουσα φάση του σεισμικού προγράμματος της Energean λήγει στις 3 Απριλίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει τον επόμενο χειμώνα σε σεισμικές έρευνες στο “block 2” στο Ιόνιο Πέλαγος. Υπενθυμίζεται ότι η Energean είναι operator με 75% και 25% κατέχουν τα ΕΛΠΕ.

Σε ό,τι αφορά το «Κατάκολο» οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποθέματα φυσικού αερίου 1 δις. κ.μ. ποσότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της περιοχής. Ωστόσο εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια η έγκριση της ΣΜΠΕ ώστε η εταιρεία να μπορέσει να προχωρήσει στην παραγωγή.

Σάρδη (CEO Energean): Οι υδρογονάνθρακες, αρωγός στο τρίπτυχο “περιβάλλον, ασφάλεια εφοδιασμού και σταθερές τιμές” – Να αναπτυχθούν τα ελληνικά κοιτάσματα

Το τρίπτυχο «Περιβάλλον, ασφάλεια εφοδιασμού και ανταγωνιστικότητα, σταθερότητα των τιμών καυσίμων» θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάπτυξης των υδρογονανανθράκων, όπως δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Managing Director της Energean στην Ελλάδα, Κατερίνα Σάρδη, μιλώντας στο συνέδριο Power & Gas Forum.

Αναφερόμενη στην διεθνή εμπειρία της δραστηριότητας υδρογονανθράκων, η κ. Σάρδη υπογράμμισε πως η περίπτωση του Ισραήλ, όπου δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και η Energean, είναι παράδειγμα προς μίμηση, καθώς υπάρχει ένα συνολικότερο πλέγμα ρυθμιστικών και κανονιστικών πλαισίων που επιτρέπουν την γρήγορη υλοποίηση των επενδύσεων. «Μπορούν να γίνουν γρήγορα τα πράγματα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εκτενή αναφορά έκανε στην περίπτωση των ελληνικών κοιτασμάτων όπου οι καθυστερήσεις διαδέχονταν η μία μετά την άλλη με αποτέλεσμα να καταλήγει να τελματώνει συνολικότερα ο κλάδος των εγχώριων υδρογονανθράκων.

Αυτή την στιγμή η εταιρεία επενδύσει πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα έργα σε Ισραήλ, Ιταλία, Αίγυπτος και Ελλάδα.

Η εταιρεία, όπως επίσημα έγινε γνωστό, αποτιμά τους στόχους φυσικού αερίου στην χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων με βάση την επεξεργασία και την ερμηνεία των δεδομένων που αντλήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας σεισμικής έρευνας.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι στην περιοχή υπάρχουν αναλογίες προς το διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Δέλβινο της Αλβανίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά πόσο η ανάπτυξη των εγχώριων κοιτασμάτων θα ωφελούσε τον τελικό καταναλωτή που βλέπει σήμερα τις τιμές να εκτοξεύονται, η κ. Σάρδη ανέφερε πως πράγματι θα υπήρχε όφελος και σημείωσε το παράδειγμα του Ισραήλ.

Σχετικά άρθρα: