Κυριάκος Μητσοτάκης:Τέλος τα σενάρια για ανασχηματισμό

Μοιραστείτε το:

Μετά από δύο ώρες και 20 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεις των δημοσιογράφων, εξειδικεύοντας όσα ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου.

Όπως ήταν φυσικό πολλές ήταν οι ερωτήσεις για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πλημμυρών και των πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το επιτελικό κράτος, η λειτουργία του οποίου στοχοποιείται από την αντιπολίτευση.

Επίσης, επισήμανε ότι είναι ψέμα ότι ο στρατός δεν επενέβη έγκαιρα στη Θεσσαλία και ότι χάρη στο 112 σώθηκαν πολλές ζωές αφού θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα περισσότερες απώλειες.

«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το εάν θα αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό πόστο

Για την Πολιτική Προστασία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία και σημείωσε ότι χρειάζεται η λιγότερο γραφειοκρατική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.

Σε πολλά σημεία της συνέντευξης Τύπου ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη στήριξη που θα παρέχει η Πολιτεία στους πληγέντες σε Θεσσαλία και Έβρο.

Τέλος τα σενάρια για ανασχηματισμό

Επίσης, ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια για ανασχηματισμό, αν και υπερασπίστηκε το rotation στο υπουργικό συμβούλιο αφού «κανένας υπουργός δεν είναι αμετακίνητος».

Αναφορικά με άλλα πολιτικά ζητήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό (χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες), ενώ τόνισε ότι δεν είναι στην πρόθεσή του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Παρεμβάσεις για την ακρίβεια, δεσμεύσεις για τους μισθούς

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια και επισήμανε ότι η αύξηση των μισθών είναι δέσμευση της κυβέρνησης. «Η ακρίβεια κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις στους μισθούς θα μείνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από την επενδυτική βαθμίδα που πέτυχε η χώρα και ότι τους επόμενους μήνες θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αντιμετωπίσει την έκρηξη στις τιμές.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε εν όψει της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Τετάρτη ότι «η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη», ωστόσο τόνισε ότι είναι θετικό ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί και υπάρχει διάλογος. Υπογράμμισε ότι στο τραπέζι του διαλόγου δεν μπαίνουν ζητήματα εθνικής ακεραιότητας.

Ταυτότητες, γάμος ομοφυλόφιλων, Μετρό Θεσσαλονίκης

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις και για άλλα θέματα.

Για τις ταυτότητες τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να τις έχουν αλλάξει μέχρι το καλοκαίρι του 2026, ενώ δεν εκτιμά ότι οι αντιδράσεις έχουν μαζικότητα.

Για τον γάμο των ομοφυλόφιλων σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει ρύθμιση μέσα στη νέα τετραετία, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τέλος, για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τελικά θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σχετικά άρθρα: