Το παρατημένο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στο Δήμο Ζηρού
Είναι από τα ωραιότερα μνημεία στην Ελλάδα. Ο λόγος για το Ρωμαϊκού Υδραγωγείου στον Άγιο Γεώργιο, στο Δήμο Ζηρού.
Κάνοντας μία βόλτα, όμως, μέχρι εκεί, θα διαπιστώσετε ότι ο χώρος είναι παραμελημένως και στο έλεος των καιρικών συνθηκών.
Θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών αλλά για κάποιον συγκεκριμένο λόγο ο νυν Δήμαρχος Νίκος Καλαντζής δεν έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία 6 χρόνια.
Το χειμώνα, από τις βροχοπτώσεις είχαν μεταφερθεί φερτά υλικά ακόμη και κορμοί δέντρων ενώ όλος ο χώρος ήταν πλημμυρισμένος από τα νερά του Λούρου.
Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στην περιοχή. Οι βασικότερες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν την διετία 1978-1980 στα βάθρα των τόξων της γέφυρας του υδραγωγείου ενώ σημειακές παρεμβάσεις έγιναν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Πρέβεζας από το 2007 ως το 2013 μέσω του προηγούμενου ΕΣΠΑ.
Σήμερα, ο χώρος χρειάζεται παρεμβάσεις αλλά και μία συνολική οργάνωση ώστε να αναπτυχθεί και τουριστικά η περιοχή η οποία παρακμάζει χρόνο με τον χρόνο.
Το Διοικητήριο Άρτας και τα συμβόλαια
Από την ημέρα που ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Άμυνας παραχωρεί έκταση 10 στρεμμάτων από το στρατόπεδο Παπακώστα για την ανέγερση του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας πέρασε καιρός…
Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, σε ερώτηση του Βουλευτή Άρτας Χρήστου Γκόκα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος το επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση έχει βρει τοίχος στη διαμόρφωση των συμβολαίων.
Διότι, μόνον η υπογραφή τους απομένει ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του Διοικητηρίου στην Άρτα.
Μάλιστα ο Βασίλης Ψαθάς πήγε στην Αθήνα πριν λίγες ημέρες για να προετοιμάσει το έδαφος με μελετητικό γραφείο που θα αναλάβει το έργο.
Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά, η προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθούν τα συμβόλαια.
Μόσιαλος: Πολύ μεγάλο το ρίσκο για όσους δεν κάνουν εμβόλιο
Όσοι δεν κάνουν εμβόλια ή εμποδίζουν τα παιδιά τους, παίρνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, αναφέρει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος και δίνει στοιχεία για το τι συμβαίνει με τα εμβόλια άλλων ασθενειών.
Όσοι δεν κάνουν εμβόλια ή εμποδίζουν τα παιδιά τους να κάνουν συγκεκριμένα εμβόλια, παίρνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Τα οφέλη των εμβολίων είναι σημαντικά, ενώ οι παρενέργειες πολύ μικρές σε σύγκριση με τις επιπτώσεις της νόσου που αντιμετωπίζουν, αναφέρει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).
Κορονοϊός: Τρεις στους τέσσερις ασθενείς έχουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες
Σχεδόν 3 στους 4 ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με μελέτη, εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές βδομάδες. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι κόπωση (40%), δύσπνοια (36%) και αϋπνία ή δυσκολία να κοιμηθούν (30%).
Το 73% -σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις ασθενείς- με Covid-19 εμφανίζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα της νόσου για αρκετές εβδομάδες μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.Τα συχνότερα είναι κόπωση ή εξάντληση (40% όσων μολύνονται από τον κορονοϊό), δύσπνοια (36%) και αϋπνία ή δυσκολία να κοιμηθούν (30%). Άλλα -λιγότερο συχνά- συμπτώματα είναι η απώλεια μνήμης, η κινητική δυσκολία, ο βήχας και ο πυρετός. Κατάθλιψη και άγχος παρατηρείται περίπου στο 20% (ένας στους πέντε). Ως επίμονο θεωρείται ένα σύμπτωμα που συνεχίζεται δύο μήνες μετά την αρχική διάγνωση ή έναν μήνα με την ανάρρωση από την οξεία φάση ή το εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Γκούντμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, αξιολόγησαν (συστηματική ανασκόπηση) 45 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 9.751 άτομα με Covid-19, εκ των οποίων περίπου το 85% είχαν χρειαστεί νοσηλεία.
«Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν, κυρίως, όσους αρρώστησαν μέτρια έως σοβαρά», ανέφερε ο Γκούντμαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και επεσήμανε ότι για μερικούς ανθρώπους τα επίμονα επί καιρό συμπτώματά τους, μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της νόσου, δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινή ζωή τους και στην ικανότητα εργασίας τους.
Εκατομμύρια άνθρωποι, διεθνώς, περνούν τη λεγόμενη «μακρά Covid-19» με συμπτώματα που διαρκούν έως και για εννέα μήνες. Σχεδόν το 10% -ο ένας στους δέκα- όσων νοσηλεύθηκαν λόγω κορονοϊού, τελικά επιστρέφουν στο νοσοκομείο για να λάβουν επιπρόσθετη βοήθεια. «Η Covid-19 δεν τελειώνει πάντα με την ανάρρωση από την οξεία φάση», τόνισε ο Γκούντμαν.