• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
    • ΑΡΤΑ
    • ΠΡΕΒΕΖΑ
  • 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
    • BLOG 7
    • 7 ZONE
    • 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΛΗ
    • ΤΙΚΤΑΚ
    • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
    • FREDDO ESPRESSO
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
    • ΕΝ ΔΗΜΩ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ
  • CITY GUIDE
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • AGENDA
    • LIFE STYLE
  • SPORTSFM
  • TRAVEL
  • ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
    • LIVE RADIO
    • SPORTS FM
  • ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
    • ΑΡΤΑ
    • ΠΡΕΒΕΖΑ
  • 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
    • BLOG 7
    • 7 ZONE
    • 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΛΗ
    • ΤΙΚΤΑΚ
    • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
    • FREDDO ESPRESSO
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
    • ΕΝ ΔΗΜΩ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ
  • CITY GUIDE
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • AGENDA
    • LIFE STYLE
  • SPORTSFM
  • TRAVEL
  • ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
    • LIVE RADIO
    • SPORTS FM
  • ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
No Result
View All Result

Ο Χρήστος Γκόκας αναφορικά με τις συμβάσεις επιχειρήσεων με το δημόσιο

Συνέντευξη Χρήστος Γκόκας
Μοιραστείτε το

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την αδυναμία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να εκτελέσουν τις συμβάσεις που έχουν συνάψει με Δημόσιους Φορείς, λόγω σημαντικών ανατιμήσεων στα προϊόντα.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες επιχειρήσεις, κυρίως χονδρεμπορίου, οι οποίες έχουν δημόσιες συμβάσεις με το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ., δεν μπορούν να τις ολοκληρώσουν, εξαιτίας της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού και άλλων αστάθμητων γεγονότων.

Επιπρόσθετα επισημαίνουν ότι η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο, καθώς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτός από τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, οι οποίες συμπαρασύρουν όλα τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες, παρουσιάζονται και ελλείψεις σε διάφορα υλικά.

Παράλληλα τονίζουν ότι όλες αυτές οι οικονομικές μεταβολές δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν και να συμπεριληφθούν κατά την υπογραφή της εκάστοτε σύμβασης μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου. Επομένως οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες ζητούν να θεωρηθεί η τρέχουσα περίοδος ως «περίπτωση ανωτέρας βίας» ή έστω να θεσπιστεί τρόπος αναπροσαρμογής των οικονομικών δεδομένων των συμβάσεων, λόγω απρόοπτης μεταβολής συνθηκών, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις συμβάσεις, με τις οποίες έχουν δεσμευτεί και να μην χρειαστεί να επωμισθούν τις κυρώσεις που θα υπάρχουν σε διαφορετική περίπτωση.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον κ. Υπουργό, Εάν γνωρίζει τα προβλήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την αδυναμία των επιχειρήσεων να ολοκληρώσουν τις δημόσιες συμβάσεις και Εάν προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις των ενδιαφερομένων για αναδιαμόρφωση των τιμών. Επίσης καλούν τον κ. Γεωργιάδη να απαντήσει, Εάν θα μεριμνήσει για την εξόφληση τιμολογίων από ήδη παραδοτέα εμπορεύματα για να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και Εάν θα υπάρχει η επιλογή για τις επιχειρήσεις  να  απεμπλακούν από τις υφιστάμενες Συμβάσεις με το Δημόσιο και τους φορείς του, χωρίς κυρώσεις και πρόστιμα, λόγω γεγονότων ανωτέρας βίας.

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης &  Επενδύσεων,  κ. Α. Γεωργιάδη

 

Θέμα: «Προβλήματα ολοκλήρωσης υφιστάμενων συμβάσεων μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου»

 

Σοβαρά ζητήματα δημιουργούνται κατά τους τελευταίους μήνες για μια σειρά επιχειρήσεων κυρίως του χονδρεμπορίου, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, σε σχέση με την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων που έχουν αναλάβει με το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ., εξαιτίας της νέας οικονομικής κρίσης, συνέπεια των δύο ετών της πανδημίας, της εκθετικής πορείας του πληθωρισμού και άλλων αστάθμητων γεγονότων.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες των ίδιων των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων, αλλά  και των συλλογικών εκπροσωπήσεών τους, όπως π.χ. το Εμπορικό Επιμελητήριο του Πειραιά, η αδυναμία ολοκλήρωσης των υφιστάμενων συμβάσεων που έχουν αναλάβει έναντι του Δημοσίου, οφείλεται κυρίως στις τεράστιες αυξήσεις που παρατηρούνται τον τελευταίο περίπου χρόνο στις τιμές των προϊόντων.

 

Επιπλέον, κατά το τελευταίο δίμηνο και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναπόφευκτα, επιδεινώνει περαιτέρω την ήδη δυσχερή κατάσταση, αφού πλέον των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας και στις τιμές των προϊόντων / πρώτων υλών, παρατηρείται πολλές φορές και έλλειψη διαφόρων υλικών για την εκτέλεση των συμβάσεων.

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι συνθήκες εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων των εν λόγω  αναδόχων να υπάγονται πλέον σχεδόν σε «καθεστώς ανωτέρας βίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αφού κατά την περίοδο που οι κατά περίπτωση οικονομικές προσφορές συντάχθηκαν, υποβλήθηκαν και υπογράφηκαν, ήταν σχεδόν αδύνατον να προβλεφθούν από τους υπόχρεους οι επακόλουθες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις.

 

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να ομαλοποιηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, σε σχέση με την εξέλιξη των δημοσίων συμβάσεων, οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες και οι συλλογικές τους εκπροσωπήσεις ζητούν:

 

α) να θεωρηθεί πως η τρέχουσα οικονομική κρίση συνιστά γεγονός εντασσόμενο στην έννοια της «ανωτέρας βίας», σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 2, παρ. 2, περ. γ’, υποπερ. δδ’ του ν. 4013/2011, όπου αναφέρεται πως «Οι αποφάσεις των αναθετουσών Αρχών που αφορούν προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του […], εξαιρουμένων των περιπτώσεων ανωτέρας βίας, εκδίδονται μετά από σύμφωνη γνώμη της Αρχής».

 

Ή β) να θεσπιστεί τρόπος αναπροσαρμογής των οικονομικών δεδομένων των συμβάσεων λόγω απρόοπτης μεταβολής συνθηκών, σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρ. 388 του Αστικού Κώδικα, κατ’ αντιστοιχία της υφιστάμενης δυνατότητας αναθεώρησης τιμών στην εκτέλεση των δημοσίων έργων.

 

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των πάσης φύσης υλικών καθιστούν άκρως προβληματική, την συνέχιση των υφιστάμενων συμβάσεων ως έχουν, μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων, αφού ευθέως τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας των τελευταίων και μάλιστα χωρίς να φέρουν οι ίδιες την ευθύνη.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

 

  1. Είναι ενήμερος για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, σε σχέση με την ολοκλήρωση των δημοσίων συμβάσεων, μεταξύ χονδρεμπορικών κυρίως επιχειρήσεων και Δημοσίου, εξαιτίας του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία;

 

  1. Προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις των ενδιαφερομένων, παρέχοντας τη δυνατότητα αναδιαμόρφωσης των τιμών, βάσει των τιμολογίων αγοράς, και του πλαφόν κέρδους με βάση τις τιμές του Σεπτεμβρίου του 2021;

 

  1. Θα μεριμνήσει για την προτεραιότητα εξόφλησης τιμολογίων των ήδη παραδοθέντων εμπορευμάτων από πλευράς των επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους σε αυτήν την ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομική συγκυρία;

 

  1. Θα δοθεί η επιλογή στις υπόχρεες επιχειρήσεις να απεμπλακούν από τις υφιστάμενες Συμβάσεις με το Δημόσιο και τους φορείς του, χωρίς κυρώσεις και πρόστιμα, αν αποδείξουν πως οι συνθήκες στις οποίες καλούνται να ολοκληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις υπάγονται σε γεγονότα ανωτέρας βίας;

Related Posts

“Απειλή” με απεργία πείνας την κυβέρνηση ο Καχριμάνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέκος Καχριμάνης- «Πραξικόπημα» η τροπολογία για τη μεταβίβαση των σκουπιδιών

1 Ιουλίου 2022
Ήπειρος: Αυτά είναι τα εκλογικά τμήματα του ΚΙΝΑΛ για τις εκλογές – Οι περιοχές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές-Το σενάριο με τις τρίτες κάλπες…

27 Ιουνίου 2022
Άρτα: «Ξύπνησε» ο 16χρονος μετά την τραγωδία – Η πρώτη κίνησή του
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετατρέπουν το Νοσοκομείο Άρτας σε… Κέντρο Υγείας!

24 Ιουνίου 2022
Άρτα- Ο Αλέξανδρος Σερέτης ξανά Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρτα- Ο Αλέξανδρος Σερέτης ξανά Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ

22 Ιουνίου 2022
Πρέβεζα – Γραμματέας Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ο Σπύρος Κόκκαλης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέβεζα – Γραμματέας Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ο Σπύρος Κόκκαλης

22 Ιουνίου 2022

Μοιραστείτε το

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Άρτα- Ποιος έχει την ευθιξία να παραιτηθεί από το Δήμο για το φιάσκο με το Θεατράκι στο Κάστρο;

Άρτα- Ποιος έχει την ευθιξία να παραιτηθεί από το Δήμο για το φιάσκο με το Θεατράκι στο Κάστρο;

11 Ιουνίου 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άρτας – Αθώος ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία της θείας του

Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άρτας – Αθώος ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία της θείας του

6 Ιουλίου 2022
Ήπειρος: Φωτιά σε τουριστικό λεωφορείο

Ήπειρος: Φωτιά σε τουριστικό λεωφορείο

6 Ιουλίου 2022
Μητσοτάκης: Τέλος τα lockdown – Τα 4 μέτρα που θα πορευθούμε

Βουλή: Η πρώτη προεκλογική “μάχη” Μητσοτάκη – Τσίπρα εφ΄όλης της ύλης στη Βουλή

6 Ιουλίου 2022
Υπολογισμός μορίων: Εφαρμογή Υπολογισμού Μορίων για τις Πανελλήνιες 2022

Πανελλήνιες 2022: Στο results.it.minedu.gov.gr οι βαθμοί των Ειδικών Μαθημάτων

6 Ιουλίου 2022
Άρτα: Έκλεψαν χρηματικό ποσό από συρτάρι καταστήματος

ΣΟΚ – 20χρονη κατήγγειλε ότι βιάστηκε σε παραλία της Πρέβεζας

6 Ιουλίου 2022
Ήπειρος: Άγρια συμπλοκή με μαχαιρώματα – Τραυμάτισαν και αστυνομικό

Ήπειρος: Άγρια συμπλοκή με μαχαιρώματα – Τραυμάτισαν και αστυνομικό

6 Ιουλίου 2022

Δημοφιλή Άρθρα

Η ΔΕΗ παρατείνει την έκπτωση 8% – Δείτε την ημερομηνία
δημοφιλή

Νέα μέτρα στήριξης: Επιδότηση ρεύματος, φυσικό αέριο – 200 και 240 ευρώ τον Ιούλιο – Οι δικαιούχοι

5 Ιουλίου 2022
Αναλυτικός οδηγός για το Fuel Pass 2: Ποιοι το δικαιούνται και οι προϋποθέσεις για ολόκληρο το ποσό
δημοφιλή

Fuel Pass 2: Πότε η αίτηση στο Gov.gr – Πόσα χρήματα θα πάρετε

4 Ιουλίου 2022
Πρόσφυγες από την Ουκρανία στην Ήπειρο
δημοφιλή

Freedom Pass 150 ευρώ: Αίτηση ΕΔΩ – Δικαιούχοι και κριτήρια

3 Ιουλίου 2022
Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Τι θα πληρώνουμε πλέον – Η αλλαγή στη ρήτρα αναπροσαρμογής με απλά λόγια
δημοφιλή

Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Πώς θα διαμορφωθούν οι λογαριασμοί – Σοβαρά τα προβλήματα νομιμότητας

30 Ιουνίου 2022

Next Post
Αυτός είναι ο αριθμός εισακτέων φοιτητών ανά τμήμα σε Άρτα, Πρέβεζα

Τι έγινε στη συζήτηση στο Επιμελητήριο Άρτας και αφορούσε το μέλλον των Πανεπιστημιακών Σχολών που εδρεύουν στην πόλη μας.

  • αρχική
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • ΑΡΤΑ
  • ΠΡΕΒΕΖΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • live radio
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άρτα – Περιφερειακή Οδός, Τηλ. 26813 06897 | Πρέβεζα – Λ. Ειρήνης 32, Τηλ. 26823 03947 | email: media@7meres.gr

  • ΗΠΕΙΡΟΣ
    • ΑΡΤΑ
    • ΠΡΕΒΕΖΑ
  • 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
    • 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΛΗ
    • ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ
    • LAST PAGE
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • CITY GUIDE
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • AGENDA
    • LIFE STYLE
  • SPORT24EPIRUS
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • TRAVEL
  • BLOG 7
  • ISSUES
  • ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

© 7Μέρες 2019