• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
    • ΑΡΤΑ
    • ΠΡΕΒΕΖΑ
  • 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
    • BLOG 7
    • 7 ZONE
    • 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΛΗ
    • ΤΙΚΤΑΚ
    • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
    • FREDDO ESPRESSO
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
    • ΕΝ ΔΗΜΩ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ
  • CITY GUIDE
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • AGENDA
    • LIFE STYLE
  • SPORTSFM
  • TRAVEL
  • ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
    • LIVE RADIO
    • SPORTS FM
  • ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
    • ΑΡΤΑ
    • ΠΡΕΒΕΖΑ
  • 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
    • BLOG 7
    • 7 ZONE
    • 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΛΗ
    • ΤΙΚΤΑΚ
    • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
    • FREDDO ESPRESSO
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
    • ΕΝ ΔΗΜΩ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ
  • CITY GUIDE
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • AGENDA
    • LIFE STYLE
  • SPORTSFM
  • TRAVEL
  • ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
    • LIVE RADIO
    • SPORTS FM
  • ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
No Result
View All Result

Οικογένεια Παπαγιάννη: Από την «περιπέτεια» της ΒΙΚΗ, στο success story με το ελληνικό χαβιάρι

Η πτώχευση της ΒΙΚΗ το 2019, έπειτα από 46 ολόκληρα χρόνια δραστηριότητας, έστρεψε τις προσπάθειες του Νίκου και της Μαρίας Παπαγιάννη στην Thesauri - Τα μυστικά του Greek caviar που παράγεται σε μια έκταση περίπου 330 στρεμμάτων δίπλα στον Αμβρακικό Κόλπο

Οικογένεια Παπαγιάννη: Από την «περιπέτεια» της ΒΙΚΗ, στο success story με το ελληνικό χαβιάρι
Μοιραστείτε το

Από τα αλλαντικά στο χαβιάρι, η διαφορά του ενός προϊόντος από το άλλο είναι παραπάνω από διακριτή… Για μια οικογένεια με παράδοση δεκαετιών στον κλάδο των τροφίμων και το κατάλληλο know how, όμως, δεν υπάρχει «όριο», ούτε «απαγορευτικό» για το τι θα παράγει.

Η πτώχευση της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ, τον Μάρτιο του 2019, μετά 46 ολόκληρα χρόνια παρουσίας στην αγορά, σήμανε το τέλος μιας  ιστορικής πορείας, αλλά συνάμα έδωσε μια νέα ευκαιρία και τον απαραίτητο χρόνο στον Νίκο και την Μαρία Παπαγιάννη να κάνουν ένα «γερό» restart στην άλλη τους εταιρία, την Thesauri. Ήδη τα αποτελέσματα της προσπάθειας είναι ορατά.

Το ελληνικό χαβιάρι από την Άρτα διαθέτει το δικό του… παρελθόν, αποδεικνύεται ένα ιδιαίτερα εξαγώγιμο προϊόν το οποίο απολαμβάνουν Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Άραβες, το επιλέγουν πολλοί γνωστοί σεφ για τις σπεσιαλιτέ τους και το σίγουρο είναι ότι έχει πολύ μέλλον…

«Η Thesauri είναι η πρώτη εταιρεία εκτροφής οξύρρυγχου και παραγωγής χαβιαριού στην Ελλάδα και μία από τις λίγες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό παγκοσμίως. Ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια περίπου και ήταν ανέκαθεν οικογενειακή επιχείρηση.

Η ιδέα γεννήθηκε όταν ο πατέρας μας, Δημήτρης Παπαγιάννης, διάβασε την ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη του Έλληνα ευεργέτη του 19ου αιώνα ο οποίος βρήκε τη λύση στο πρόβλημα της αεροστεγούς συσκευασίας του χαβιαριού, επέτρεψε έτσι τη δυνατότητα διακίνησής του έξω από τη Ρωσία και έγινε ο πρώτος διεθνής έμπορος χαβιαριού στον κόσμο», λέει στο newmoney ο Νίκος Παπαγιάννης.

«Οι περισσότεροι παράγουν χαβιάρι από υβρίδια»

Ποια είναι τα μυστικά του Greek caviar; Στην Άρτα, σε μια έκταση περίπου 330 στρεμμάτων, δίπλα στον Αμβρακικό Κόλπο, η Thesauri έχει δημιουργήσει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας.

Οι εγκαταστάσεις της Thesauri

Το σημείο έχει επιλεγεί προσεκτικά λόγω της ύπαρξης 1500m3/h καθαρού αρτεσιανού νερού, που η χρήση του –σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της- προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στην εταιρία έναντι των ανταγωνιστών της στο εξωτερικό. Βασική «λεπτομέρεια»; Το 95% της παραγωγής της εξάγεται»!

Στη συνέχεια της συζήτησης ο κ. Παπαγιάννης αποκαλύπτει πράγματα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν σχετικά με τη γνησιότητα του προϊόντος: «Το μεγαλύτερο ποσοστό χαβιαριού που διακινείται από ιχθυοκαλλιέργειες παγκοσμίως είναι χαβιάρι το οποίο δεν παράγεται από οξύρρυγχο που υπάρχει στη φύση αλλά, από υβρίδια (κυρίως στην Κίνα). Δηλαδή, από διασταυρώσεις ειδών που δεν υπάρχουν στη φύση και παράγουν πιο γρήγορα το τελικό προϊόν. Στη φάρμα μας δεν καλλιεργούμε υβρίδια, παράγουμε χαβιάρι μόνο από καθαρά είδη και συγκεκριμένα Ossetra από ρωσικό οξύρρυγχο και Baerii από σιβηριανό οξύρρυγχο. Και τα δύο είδη, παρόλο που θεωρούνται σπάνια, είναι ενδημικά στη χώρα μας και υπάρχουν στις ελληνικές λίμνες και ποτάμια. Στην εταιρία μας εισήχθησαν το 1992 από την περιοχή του Αστραχάν και έκτοτε ζουν και αναπαράγονται στις εγκαταστάσεις μας.».

Τα αμέσως επόμενα σχέδια της Thesauri συμπεριλαμβάνουν την προσθήκη της κορυφαίας κατηγορίας του εκλεκτού εδέσματος στην προϊοντική της γκάμα: «Το Ossetra θεωρείται το 2ο σε ποιότητα χαβιάρι στον κόσμο και οι connaiseur το προτιμούν τόσο για την έντονη και πλούσια γεύση του όσο και για τις μαύρες-λαδί μεγάλου μεγέθους πέρλες. Χαρακτηρίζεται δε το καλύτερο χαβιάρι ιχθυοκαλλιέργειας παγκοσμίως, αφού χαβιάρι Belluga ιχθυοκαλλιέργειας δεν υπάρχει. Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος το ερχόμενο φθινόπωρο θα κάνουμε στην Ελλάδα και την πρώτη μας παραγωγή χαβιαριού Beluga, που αναγνωρίζεται ως το πρώτο σε ποιότητα είδος χαβιαριού.».

«Το Los Angeles, το San Francisco και η Ελλάδα»

Οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν άφησαν κανέναν κλάδο ανεπηρέαστο.

Ο οξύρρυγχος στο φυσικό περιβάλλον του

Η τεράστια πτώση του τουρισμού στην Ελλάδα και τα lockdowns στην εστίαση προκάλεσαν ζητήματα και για την Thesauri, καθώς υπό κανονικές συνθήκες θα δεχόταν όλο το καλοκαίρι –και όχι μόνο- μεγάλες παραγγελίες από όλα τα κοσμοπολίτικα νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και από πολλά φημισμένα ξενοδοχεία και ρεστοράντ της χώρας. Παρά την κρίση, εντούτοις, οι πωλήσεις της παρουσιάζουν άνοδο, από τα ράφια των delicatessen, από το νέο της e-shop της και φυσικά από τις εξαγωγές της…

«Ναι, υπάρχουν πολλοί VIPs που καταναλώνουν το ελληνικό χαβιάρι. Μια μεγάλη μας αγορά είναι η πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, με διανομείς τόσο στο Los Angeles όσο και στο San Francisco.

Εμάς, ωστόσο, μας διέπει η λογική ότι το χαβιάρι είναι πλέον κάτι πολύ περισσότερο από το έδεσμα που προτιμούν οι επώνυμοι. Είναι μια «προσιτή πολυτέλεια» και ένα κουτί χαβιάρι τιμολογείται πια όσο ένα καλό brand ουίσκι…», εξηγεί ο Νίκος Παπαγιάννης και προσθέτει: «Είναι ένα γαστρονομικό προϊόν που αξίζει να δοκιμαστεί από όλους και μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι σεφ όπως ο Mauro Collagreco βραβευμένος με τον τίτλο του «καλύτερου σεφ παγκοσμίως» έχουν επιλέξει να δοκιμάσουν δημιουργίες με βάση το χαβιάρι μας. Άλλωστε, όραμα που μοιραζόμαστε με πολλούς ανθρώπους πια είναι να μπει δυναμικά η Ελλάδα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που στη χώρα μας έχει χτιστεί γαστρονομική συνείδηση με πλούσιες προτάσεις γευστικής εμπειρίας σε σοβαρό κομμάτι του πληθυσμού. Για τους παραπάνω λόγους τονίζουμε πάντα την ελληνικότητα του προϊόντος μας και επιλέξαμε το όνομα Thesauri επειδή προέρχεται από την ελληνική λέξη ’’θησαυρός’’».

Καρέ από την αλίευση του οξύρρυγχου

Για την είσοδό της στην αγορά των ΗΠΑ η Thesauri υποβλήθηκε σε ιδιαίτερα απαιτητικούς και αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους από τους αρμόδιους για τα τρόφιμα φορείς, όπως συνέβη και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. τη Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και στα πλούσια Αραβικά κράτη.

Ο κ. Παπαγιάννης στέλνει ένα σαφές μήνυμα:   

«Έχοντας πετύχει την σοβαρή απήχηση του χαβιαριού μας στο εξωτερικό, προσπαθούμε κάθε μέρα και ο Έλληνας καταναλωτής να δοκιμάσει ένα προϊόν που παλέψαμε πολύ για να καταφέρουμε την παραγωγή του στην Ελλάδα. Γιατί η γενετική ωρίμανση του ψαριού έρχεται μετά από 10-14 έτη και όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε σοβαρό έλλειμμα τεχνογνωσίας και νομοθεσίας στη χώρα μας…».

«Επανεκκίνηση» και για τη Laky

Τα «καλά νέα» για την οικογένεια Παπαγιάννη έρχονται από δυο διαφορετικά επιχειρηματικά «μέτωπα». Εκτός από την πορεία της Thesauri (…η οποία προσέλκυσε και επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αλλά οι μέτοχοί της δεν θέλησαν να ενδώσουν σε οποιασδήποτε μορφής πρόταση), η δεύτερη ευχάριστη είδηση είναι το come back της εταιρίας ζωοτροφών (pet foods) Laky.

Ο οξύρρυγχος είναι έτοιμος για επεξεργασία

Η ιστορία; Τα προβλήματα για την πτωχευμένη πλέον από το 2019 βιομηχανία αλλαντικών ΒΙΚΗ άρχισαν να επιδεινώνονται από το 2017 και παρά το γεγονός ότι εμφανίσθηκαν τότε ισχυροί υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι εκδήλωσαν την πρόθεση τους για την εξαγορά της, το σχέδιο για τη σωτηρία της δεν ευοδώθηκε. Η «χαριστική βολή», όπως είπαν πολλοί, προήλθε από την πυρκαγιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο της τότε θυγατρικής της, Laky, στο 12ο χλμ της Ε.Ο Άρτας-Πρέβεζας, την ώρα που η ΒΙΚΗ «πολεμούσε» για να σταθεί στα πόδια της.

Μετά 3-3,5 χρόνια, ο Νίκος και η Μαρία Παπαγιάννη «έστησαν» τη Laky «από την αρχή», χωρίς μάλιστα να έχουν λάβει τις αποζημιώσεις και μιλούν με ικανοποίηση για τις επιδόσεις της, σε αυτήν την «επανεκκίνησή» της…

 *** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο newmoney.gr

Related Posts

Μεγάλη διάκριση για την Ιουλία Τσέτη από την Άρτα. Εκλέχθηκε  πρώτη πρόεδρος του Global Compact Network Hellas
7 STORIES

Μεγάλη διάκριση για την Ιουλία Τσέτη από την Άρτα. Εκλέχθηκε πρώτη πρόεδρος του Global Compact Network Hellas

23 Φεβρουαρίου 2021
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Σπύρος Πλέουρας – 16 χρόνια Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας.
7 STORIES

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Σπύρος Πλέουρας – 16 χρόνια Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας.

12 Φεβρουαρίου 2021
7 RADIO 101,5 – Κερδίστε την τούρτα του Αγίου Βαλεντίνου από τα Αρτοποιήματα ΓΙΟΛΔΑΣΗ
7 STORIES

7 RADIO 101,5 – Κερδίστε την τούρτα του Αγίου Βαλεντίνου από τα Αρτοποιήματα ΓΙΟΛΔΑΣΗ

11 Φεβρουαρίου 2021
Ήταν παντρεμένοι επί 70 χρόνια και τους “χώρισε” ο κορονοϊός
7 STORIES

Ήταν παντρεμένοι επί 70 χρόνια και τους “χώρισε” ο κορονοϊός

10 Φεβρουαρίου 2021
Αποκάλυψη -Αυτή είναι η εισήγηση του Πανεπιστημίου που φιλοδοξεί να μεταφέρει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών από την Άρτα στα Ιωάννινα (έγγραφα)
7 STORIES

Αποκάλυψη -Αυτή είναι η εισήγηση του Πανεπιστημίου που φιλοδοξεί να μεταφέρει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών από την Άρτα στα Ιωάννινα (έγγραφα)

30 Ιανουαρίου 2021

Μοιραστείτε το

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Νέα Στήλη που …κεντρίζει το ενδιαφέρον – Αχ ΤΖΕΝΗ, ΤΖΕΝΗ

Αιρετός “ψάχνεται” για Δήμαρχος Άρτας -Η απάντηση Στύλιου και ο μπασκετικός Τσιρογιάννης

18 Μαΐου 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ήπειρος: Σοβαρό τροχαίo με τραυματισμό – Συγκρούστηκε με μηχανή

Ήπειρος: Σοβαρό τροχαίo με τραυματισμό – Συγκρούστηκε με μηχανή

21 Μαΐου 2022
Αποχαιρέτησε μισή ντουζίνα παίκτες ο Παναιτωλικός

Αποχαιρέτησε μισή ντουζίνα παίκτες ο Παναιτωλικός

20 Μαΐου 2022
«7ΜΕΡΕΣ» Διαβάστε το νέο τεύχος της εφημερίδας – Κυκλοφόρησε!

«7ΜΕΡΕΣ» Διαβάστε το νέο τεύχος της εφημερίδας – Κυκλοφόρησε!

20 Μαΐου 2022
ΕΠΣ Άρτας: Κ12 Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής και οι ορισμοί των διαιτητών

ΕΠΣ Άρτας: Κ12 Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής και οι ορισμοί των διαιτητών

20 Μαΐου 2022
ΕΠΣ Άρτας Κ15: Ο Σιατής θα διευθύνει τον μεγάλο τελικό του παιδικού πρωταθλήματος ανάμεσα στην Α.Ε. Σελλάδων και την Αναγέννηση Άρτας

ΕΠΣ Άρτας Κ15: Ο Σιατής θα διευθύνει τον μεγάλο τελικό του παιδικού πρωταθλήματος ανάμεσα στην Α.Ε. Σελλάδων και την Αναγέννηση Άρτας

20 Μαΐου 2022
Μονοκλωνικά Αντισώματα: Σε ποια νοσοκομεία θα χορηγούνται  – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πώς γίνεται η αίτηση

Άρτα: Nέα κρούσματα – Τόσα εντοπίστηκαν

20 Μαΐου 2022

Δημοφιλή Άρθρα

Πανελλαδικές 2020: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά
δημοφιλή

Πανελλήνιες 2022: Πώς εκδίδεται το Δελτίο Εξεταζομένου

20 Μαΐου 2022
«Παίζουμε τον Δολοφόνο»: Η θεατρική παράσταση της από την ομάδα «Υπόθεσις 19» της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας (photos)
δημοφιλή

«Παίζουμε τον Δολοφόνο»: Η θεατρική παράσταση της από την ομάδα «Υπόθεσις 19» της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας (photos)

20 Μαΐου 2022
Άρση μέτρων: Ανοίγουν όλα μέχρι τέλος Απριλίου
δημοφιλή

Ήπειρος: 12χρονη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

19 Μαΐου 2022
Πνιγμός στην Πρέβεζα: Ανασύρθηκε νεκρή από την παραλία
δημοφιλή

Αμφιλοχία: Άγρια συμπλοκή – Σε κρίσιμη κατάσταση 40χρονος, τον μαχαίρωσαν στην πλάτη

18 Μαΐου 2022

Next Post
ΕΛ.ΑΣ.: 24 παραβάσεις στην Ήπειρο για μη χρήση μάσκας

Άρτα: Συλλήψεις για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών το τελευταίο 24ωρο

  • αρχική
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • ΑΡΤΑ
  • ΠΡΕΒΕΖΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • live radio
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άρτα – Περιφερειακή Οδός, Τηλ. 26813 06897 | Πρέβεζα – Λ. Ειρήνης 32, Τηλ. 26823 03947 | email: media@7meres.gr

  • ΗΠΕΙΡΟΣ
    • ΑΡΤΑ
    • ΠΡΕΒΕΖΑ
  • 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
    • 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΛΗ
    • ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ
    • LAST PAGE
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • CITY GUIDE
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • AGENDA
    • LIFE STYLE
  • SPORT24EPIRUS
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • TRAVEL
  • BLOG 7
  • ISSUES
  • ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

© 7Μέρες 2019