Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων- Νίκος Κατσακιώρης- 70.000 ασθενείς, 26.000 νοσηλείες, 3.100 επεμβάσεις στα χρόνια της πανδημίας

Μοιραστείτε το:

Την προσαρμογή του στην προ κορωνοϊού κανονικότητα δείχνουν για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τα στοιχεία της κίνησης των ασθενών και των ιατρικών και διαγνωστικών πράξεων του τελευταίου τετραμήνου, από την αρχή της χρονιάς, μέχρι και σήμερα.

Για το διάστημα της πανδημίας, το νοσηλευτικό ίδρυμα κλήθηκε να διαχειριστεί τα κρούσματα του κορωνοϊού και βάσει των επιχειρησιακών σχεδίων, λειτούργησαν 4 ΜΕΛ ενηλίκων και 1 ΜΕΛ Παίδων, 2 ΜΕΘ covid και ξεχωριστά ΤΕΠ covid, όλες οι μονάδες εξοπλισμένες με εγκαταστάσεις αρνητικής πίεσης και με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας και υπηρεσίες υγείας.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός του νοσοκομείου για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού δεν έμεινε πίσω, όλο αυτό το διάστημα, και όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Νίκος Κατσακιώρης, η επόμενη μέρα βρίσκει έτοιμο το νοσοκομείο να κάνει το βήμα προς τα εμπρός.

Τα στοιχεία από τις ιατρικές και άλλες πράξεις και νοσηλείες για το τετράμηνο από την 1η/1ου του 2022 ως σήμερα, δείχνουν μια επιστροφή στην κανονικότητα. Το Νοσοκομείο λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη, όπως ανέφερε ο κ. Κατσακιώρης, μιλώντας για τους αριθμούς των ανθρώπων που εξυπηρετήθηκαν:

  • Ασθενείς που επισκέφτηκαν τα ιατρεία του νοσοκομείου μέχρι και σήμερα: 70.000
  • Ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί: περίπου 26.000
  • Οι χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για το ίδιο χρονικό διάστημα, είναι περισσότερες από 3.100
  • Οι επεμβατικές πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο είναι περισσότερες από 1000
  • Οι απεικονιστικές εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι περισσότερες από 51.200
  • Οι εργαστηριακές εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί υπερβαίνουν τις 1.200.000.

 

Η αναβάθμιση εξοπλισμού και δομών

Την ίδια ώρα προχωρά η συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, υλοποιούνται μια σειρά από έργα σε όλα τα μήκη και πλάτη του νοσηλευτικού ιδρύματος και γίνονται εργασίες αντικατάστασης και αναβάθμισης παρωχημένης τεχνολογίας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, όπως τόνισε ο διοικητής.

Αναφερόμενος στα σημαντικότερα εξ αυτών, είναι σε εξέλιξη η ανακατασκευή του κτιρίου για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παίδων και Εφήβων – Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, προϋπολογισμού 660.000 ευρώ, το 50% του οποίου διατίθεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και το υπόλοιπο από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Η αντικατάσταση του PET CT έχει ξεκινήσει και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Η παρέμβαση είναι προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ και πρόκειται για μια δωρεά ορόσημο για όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κατσακιώρης και η εξέταση θα γίνεται πλέον στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων και δεν θα χρειάζεται να μεταφέρονται οι ασθενείς στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, κατασκευάζεται ένα σύγχρονο ελικοδρόμιο στο νοσοκομείο, με το 50% του κόστους να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου και το υπόλοιπο από δωρεά.

Όσον αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τέλος, είναι σε εξέλιξη μέσω Interreg ένα έργο ύψους 1,252 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνει η ανάρτηση της σχετικής προκήρυξης του διαγωνισμού. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αφορά 86 ιατρικά μηχανήματα που θα εξοπλίσουν το νοσοκομείο το επόμενο διάστημα.

Κλείνοντας, ο κ. Κατσακιώρης με τις ευχές του εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους υγειονομικούς που προσέφεραν και προσφέρουν για να μπορεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να παρέχει ιδανικές υπηρεσίες υγείας στο συνάνθρωπο.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σχετικά άρθρα: