Σαββατοκύριακο στην Πρέβεζα: Έναν προορισμό για όλο τον χρόνο

Μοιραστείτε το:

Με τους νέους αυτοκινητόδρομους που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ελλάδα, δε θα χρειαστείτε πάνω από 4 ώρες για να φτάσετε στην Πρέβεζα από την Αθήνα. Διασχίζοντας την Ολυμπία, την Ιονία και την Αμβρακία Οδό και περνώντας την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου θα μπείτε στην πόλη.

Περιτριγυρισμένη από θάλασσα και κοντά σε μοναδικά φυσικά τοπία, η Πρέβεζα έχει συνδεθεί με καλοκαιρινές διακοπές, αλλά προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες και τον υπόλοιπο χρόνο.

Κάντε μια βόλτα στα στενάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης και δείτε τα διατηρητέα κτίρια και τις εκκλησίες. Από το Δικαστικό Μέγαρο πάρτε την οδό Εθνικής Αντίστασης, είναι ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος της Πρέβεζας. Στα δεξιά σας θα δείτε την Παναγία των Ξένων, χτισμένη στα μέσα του 18ου αιώνα. Ονομάστηκε έτσι γιατί τα πληρώματα των ξένων εμπορικών πλοίων που έδεναν στο λιμάνι, ήθελαν να προσευχηθούν μετά ή πριν από ένα μεγάλο ταξίδι και εδώ ήταν ο κοντινότερος στα πλοία τους ναός.

Λίγο πιο κάτω, πάλι στα δεξιά σας, βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους, χτισμένος στις αρχές του 18ου αιώνα. Στο εσωτερικό του θα δείτε αξιόλογες εικόνες, αγιογραφίες επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική και το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο. Έξω από την είσοδο της εκκλησίας βρίσκεται ο Ενετικός Πύργος του Ρολογιού, τυπικό κτίσμα των Ενετών. Κατασκευάστηκε το 1752, έχει ύψος 13 μέτρα και φέρει ηλιακό ρολόι.

 

Κάντε μια βόλτα στο λιμάνι και την παραλία της Πρέβεζας, ξεκινώντας από την πλατεία του Οδυσσέα Ανδρούτσου με κατεύθυνση νοτιοδυτική. Θα περάσετε μπροστά από τα πολλά μαγαζιά του παραλιακού μετώπου και θα συνεχίσετε με κατεύθυνση την Κυανή Ακτή και το Κάστρο του Παντοκράτορα. Από εδώ θα δείτε τον ήλιο να δύει πάνω από τη θάλασσα.

Κάντε μια βόλτα στο Σαϊτάν Παζάρ, ένα δρομάκι στο κέντρο που οφείλει το όνομά του σε μια ιστορία από την τουρκική κατοχή. Υπήρχε ένας Τούρκος στρατιωτικός διοικητής που ήταν πολύ βίαιος και σκληρός. Οι κάτοικοι άλειψαν με σαπούνι το κομμάτι του δρόμου που είχε απότομη κλίση και όταν πέρασε ο διοικητής, γλίστρησε με το άλογο του και αναφώνησε «Σαϊτάν Παζάρ». Σήμερα το δρομάκι συγκεντρώνει πολλά μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαρ. Δίπλα ακριβώς, στην πλατεία Δαρδανελλίων βρίσκεται και η προτομή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη που έζησε στην Πρέβεζα. Καθίστε για περιποιημένα μεζεδάκια στο «Μεζέν» (Δαρδανελλίων 16, Πρέβεζα, Τηλ. 26823 06917).

 

 

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σχετικά άρθρα: