Ο Νομός Ιωαννίνων έχει περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση λόγω του αριθμού κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών αλλά και της μεγάλης διασποράς του ιού. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η πίεση που ασκείται στα δύο νοσοκομεία της πόλης με το Χατζηκώστα να βρίσκεται σε οριακό σημείο και το Πανεπιστημιακό να έχει θέσει σε λειτουργία την δεύτερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.
Σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 49 ασθενείς με κορωνοϊό, αριθμός εξαιρετικά υψηλός που θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή της συνολικής λειτουργίας των νοσοκομείων.
Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα νοσηλεύονται 24 ασθενείς όσες και οι κλίνες Covid που διαθέτει.
Στις Μονάδες Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού νοσηλεύονται 18 ασθενείς καθώς πέρα από τις εισαγωγές το διήμερο υπήρξαν και εξιτήρια ενώ επτά ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Το νοσοκομείο έχει ετοιμάσει και την δεύτερη ΜΕΘ για ασθενείς Covid όσο όμως αυξάνονται οι ανάγκες για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό επηρεάζουν την λειτουργία άλλων τμημάτων και κλινικών και ειδικά των χειρουργείων.
Οι γιατροί εκφράζουν έντονους φόβους για μεγαλύτερη πίεση τις επόμενες ημέρες και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Εβδομάδα με νέα περιοριστικά μέτρα
Νέα εμπόδια στην είσοδο των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας σε μεικτούς ανοιχτούς χώρους είναι “στο τραπέζι”. Σε καφέ – μπαρ και εστιατόρια που λειτουργούν και σε εξωτερικό χώρο αναμένεται να μεγαλώσουν οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και να κάθονται σε αυτά λιγότερα άτομα.
Επιπλέον, εφόσον οι εξωτερικοί χώροι είναι κλεισμένοι με τέντες και πλαϊνά προστατευτικά, αναμένεται να λογίζονται ως κλειστοί, κι έτσι να μην επιτρέπεται πλέον οι είσοδος σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Οι έλεγχοι για το αν οι ιδιοκτήτες κάνουν έλεγχους στους πελάτες για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης σχεδιάζεται να πυκνώσουν και οι “καμπάνες” για τους παραβάτες θα είναι βαριές και θα φτάνουν ως και το “λουκέτο”.
Παράλληλα συζητείται στους εξωτερικούς χώρους να απαγορευτεί και πάλι η μουσική.
Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να προσέλθουν στην εργασία τους θα πρέπει να κάνουν 2 αντί για 1 rapid test την εβδομάδα, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.
Ειδικά για τους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν συζητήσεις για ακόμη πιο συχνό διαγνωστικό έλεγχο (ως και 3 rapid test εβδομαδιαίως).
Σε ακραίες περιπτώσεις, δηλαδή σε περιοχές εξαιρετικά επιβαρυμένες και σε αριθμό κρουσμάτων και σε εισαγωγές / διασωληνωμένους, υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων / μπαρ.
Η πορεία των εμβολιασμών στους Νομούς της Ηπείρου