Θεόδωρος Παπαγιάννης: Από τα τοτέμ της Ηπείρου στα μικρογλυπτά ειδώλια και τις φιγούρες αγωνιστών [εικόνες]

Μοιραστείτε το:

Ανάμεσα στα βουνά των Ιωαννίνων, έξω στη φύση της Ηπείρου, στέκουν τα γλυπτά έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη.

Μέσα από τα έργα του μιλάει για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα. Ενα πετρόχτιστο κτήριο, πρώην σχολείο.

Ανάμεσα σ’ αυτά τα έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη υπάρχουν και πολλά που είναι καμωμένα από τα αποκαϊδια του Πολυτεχνείου, περίτεχνα συνδυασμένα και στολισμένα με άλλα υλικά ανακυκλώσιμα. Αντικείμενα δεύτερης χρήσης, πεταμένα, ξεχασμένα στις μάντρες, αλλά με τη δική τους ιστορία.

Τα γλυπτά του δημιουργούνται επί τόπου, πελώρια τοτέμ, μικρές τερακότες, στοιχεία της παράδοσης, της Ηπείρου. Επηρεασμένος από τις σύγχρονες τάσεις στη γλυπτική, συνδυάζει στο έργο του στοιχεία από τα προϊστορικά ειδώλια με τις εξπρεσιονιστικές φόρμες. Αυτό τον Ιανουάριο μικρότερες φόρμες του Θεόδωρου Παπαγιάννη εκτίθενται στην Αθήνα.

Οι ξοανικές φιγούρες του Θεόδωρου Παπαγιάννη

Η Sianti Gallery την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στις 19:30 εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Θεόδωρου Παπαγιάννη με τίτλο «Minima Moralia – ‘Ανθρωποι που κοιτούν κατάματα την Ιστορία». Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια σειρά μικρών γλυπτών φτιαγμένων από τερακότα, γλυπτά που φιλοτεχνεί με ιδιαίτερη επιμέλεια παράλληλα με τις ξοανικές φιγούρες μεγάλων διαστάσεων και τα μνημειακά γλυπτά.

Από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου το φιλότεχνο κοινό μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα σ’ αυτά τα περίτεχνα μικρογλυπτά που είναι «..Σαν παιχνίδι ενηλίκων που δεν εγκατέλειψαν την παιδικότητα τους και σαν αποκρυστάλλωση εικόνων που έρχονται απ’ το πιο βαθύ ασυνείδητο, την πιο απρόσβλητη, συλλογική μνήμη. Την πιο ιερή naïveté», όπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Μάνος Στεφανίδης.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Μάνος Στεφανίδης υπερασπίζεται με θέρμη αυτή την «..”παράσταση” μικρογλυπτών, αγωνιστών και ειδωλίων παράλληλα με άλλες εκδοχές του πολυδιάστατου έργου του».

Και τονίζει χαρακτηριστικά : «Θα ονόμαζα αυτή τη μίνιμαλ εκδοχή του έργου του minima moralia έχοντας βέβαια κατά νου το περίφημο, αυτοεξομολογητικό δοκίμιο του Adorno για την ουσία που κρύβεται στα μικροπράγματα της καθημερινότητας απέναντι στις μεγάλες θεωρίες και τις μεγάλες χειρονομίες. Γι΄αυτό και έχει τον υπότιτλο “Στοχασμοί μέσα από την φθαρμένη ζωή”. Κι αν συνδέω τον Παπαγιάννη με το κείμενο αυτό, είναι γιατί κι εκείνος υποστηρίζει την ιδιαίτερη ηθική που κρύβουν οι απέριττες χειρονομίες, η τέχνη του απλού και του ενστικτώδους και η αναζήτηση της αυθεντικότητας σ’ έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο αλλοτριωμένος…»

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε το 1942 στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Σπούδασε υπότροφος στην Α.Σ.Κ.Τ Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι, στα νεότερα υλικά της γλυπτικής. Με sabbatical έζησε στη Νέα Υόρκη. Έχει πραγματοποιήσει 50 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον ανώτερο ταξιάρχη του Φοίνικα. Από την Ακαδημία Αθηνών με το αργυρό μετάλλιο. Το 10ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων φέρει το όνομά του. Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δίδαξε για 39 χρόνια στην Α.Σ.Κ.Τ Αθηνών. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ. Το 2009 ίδρυσε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Γλυπτό του κοσμεί το αεροδρόμιο στο Σικάγο

Δείτε τον Θεόδωρο Παπαγιάννη να μας ξεναγεί στο μουσείο του στα Ιωάννινα

Ειδικά για την έκθεση ο εκδοτικός οίκος Νίκας και η γκαλερί Σιαντή κυκλοφορούν λεύκωμα με τίτλο «Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άνθρωποι που κοιτούν την ιστορία».

Εγκαίνια: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, ώρα : 19.30 «Sianti Gallery»
(Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη)
Διάρκεια Έκθεσης : Παρασκευή 27 Ιανουαρίου – Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023
Επιμέλεια Έκθεσης: Μάνος Στεφανίδης

Σχετικά άρθρα: