Το 2022 θα είναι χρονιά αύξησης συνολικά των μισθών στην Ελλάδα. Όχι μόνο του κατώτατου μισθού αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη στον ιδιωτικό τομέα ενώ από χθες, ανοίγει η συζήτηση και για την αναθεώρηση του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα.
Η πρώτη Μαΐου είναι ένα πρώτο χρονικό ορόσημο που υπάρχει στον ορίζοντα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού ενώ η 1η Ιανουαρίου του 2023 είναι άλλο ένα καθώς θα επιδιωχθεί να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους.
H αύξηση του κατώτατου στον ιδιωτικό τομέα
Για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση του κατώτατου μισθού από 5% έως και 8% . Δηλαδή, εκ πρώτης όψεως, οι ωφελημένοι θα είναι μόνο οι εργαζόμενοι που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό, πρόκειται για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης είτε για απασχολούμενους με μερική απασχόληση.
Που θα κυμανθεί η καθαρή αύξηση; Προφανώς εξαρτάται από το ποσοστό και ο πίνακας έχει ως εξής:
1. Mε ποσοστό αύξησης 5%, ο καθαρός κατώτατος μισθός για το 8ωρο θα αυξηθεί από τα 569 ευρώ που είναι σήμερα, στα 600 ευρώ. Δηλαδή, σε ετήσια βάση θα έχουμε αύξηση κατά 423 ευρώ επιπλέον.
2. Με ποσοστό αύξησης 6% οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν κατά 36 ευρώ τον μήνα ή 503 ευρώ σε ετήσια βάση.
3. Με ποσοστό αύξησης 7% οι καθαρές αποδοχές θα διαμορφωθούν στα 650 ευρώ (709 ευρώ μεικτά) και καθαρή μηνιαία μεταβολή θα είναι 42 ευρώ τον μήνα.
Στο μικροσκόπιο το μισθολόγιο του δημοσίου
Για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, είναι σημαντική η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι χρίζει επανεξέτασης συνολικά το μισθολόγιο δεδομένου ότι το 2022 δεν είναι το 2011 όταν προχωρούσαν οι οριζόντιες περικοπές.
Πρακτικά, ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε μεγάλο θέμα καθώς τάχθηκε ανοικτά υπέρ του να αμειφθούν καλύτερα κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους υγειονομικούς. Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα με ποιο τρόπο θα γίνει πράξει αυτό που υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.
Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στους μισθούς στο δημόσιο είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Η κατάργησή της θα προωθηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 εφόσον βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αυτό συνιστά και την νούμερο ένα προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου για τον προϋπολογισμό του 2023: να βρεθεί εγκαίρως ο χώρος ώστε ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει την πλήρη και μόνιμη πλέον κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.