Τιμητική διάκριση “Αγρότης της Χρονιάς”, στον Αλέκο Καχριμάνη

Μοιραστείτε το:

Ένας κτηνοτρόφος από το Ανατολικό Θεσσαλονίκης, ένας αγρότης από την Άρνισσα Πέλλας και ένας Οινοποιητικός Συνεταιρισμός από τη Σάμο βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του θεσμού «Αγρότης της Χρονιάς 2022», που διοργανώθηκε χθες , στο ξενοδοχείο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη από την εφημερίδα Agrenda.

Η 12η διοργάνωση εξέλεξε τον Χρήστο Παπατραϊανό, έναν αγρότη από την Άρνισσα Έδεσσας ως τον «Αγρότη της Χρονιάς», τον Κωνσταντίνο Ζήγκα, έναν κτηνοτρόφο από το Ανατολικό Θεσσαλονίκης του δήμου Δέλτα, με το βραβείο «Κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Χρονιάς» αλλά και τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) με τη διάκριση «Συλλογική προσπάθεια της Χρονιάς». Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος, Γιάννης Σκούτας.

Τιμητική διάκριση έλαβε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Άλλωστε, για να είναι κάποιος μια 10ετία δήµαρχος Μετσόβου, δύο τετραετίες νοµάρχης στα Ιωαννίων και πάνω από 10 χρόνια περιφερειάρχης Ηπείρου, δηλαδή να έχει περάσει τη µισή του ζωή σε κορυφαίες θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, δείχνει από μόνο του το πάθος του ανθρώπου για τον τόπο του.

∆ιπλωµατούχος µηχανολόγος-ηλεκτρολόγος µηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, µε τεχνικό γραφείο στα Γιάννενα από το 1982, ο Αλέξανδρος Καχριµάνης, διακρίθηκε για την ενασχόλησή του µε τα θέµατα των Βλάχων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, για να αφιερωθεί στη συνέχεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η όλο και πιο συστηματική και σε βάθος ενασχόλησή του µε τα θέµατα της πρωτογενούς παραγωγής, αποτέλεσαν τον πυρήνα της πολιτικής του δράσης και τη «συνταγή» με την οποία κέρδιζε την αναγνώριση της κοινωνίας.

Το ρεαλιστικό και σύγχρονο όραμά του για την ελληνική κτηνοτροφία, όπως το έχει καταθέσει και στη Βουλή, θέλει επάρκεια φυσικών λειμώνων, ελαφρές και ευέλικτες σταβλικές εγκαταστάσεις, αυτονομία ρεύματος με φωτοβολταϊκό σε κάθε μονάδα και κατάλληλη αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων.

Τα τελευταία χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στη προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου, με μεγαλοπρεπή περίπτερα σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων που φέρουν την σφραγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

 

Ο ακούραστος περιφερειάρχης βάζει τα δυνατά του ώστε να βγουν στην επιφάνεια και να  βρουν το δρόμο για τις αγορές, δεκάδες πρωτοβουλίες από συντοπίτες του αγρότες και κτηνοτρόφους που υπογράφουν και δίνουν ταυτότητα στον κόπο τους.

 

Την ίδια ώρα νοιάζεται πραγματικά και με έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Για όλους αυτούς του λόγους, η συντακτική ομάδα της Agrenda απονέμει στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη την τιμητική διάκριση του θεσμού Αγρότης της Χρονιάς για το 2022.

Σχετικά άρθρα: