Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε για τον υποχρεωτικό εμβολισμό για τους άνω των 60 ετών που ξεκινά από τις 17 Ιανουαρίου διαμηνύοντας πως τα πρόστιμα θα εφαρμοστούν κανονικά.
Μιλώντας στο OPEN, παρέθεσε μια σειρά από εξαιρέσεις στα πρόστιμα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση προς ώρας δεν μελετά επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ αναφέρθηκε και στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τη μετάλλαξη Όμικρον.
Για τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους 60αρηδες
Ο κ. Πλεύρης, σχετικά με τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους 60αρηδες επεσήμανε πως «σε περίπτωση μη εμβολιασμού με την πρώτη και δεύτερη δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα που θα επιβληθεί από την ΑΑΔΕ αλλά θα κατευθυνθεί εξολοκλήρου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας».
Διευκρίνισε δε πως εάν έχει κάνει κάποιος την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου και έχει κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ημέρες δεν θα έχει πρόστιμο.
Οι εξαιρέσεις
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στις εξαιρέσεις από τα πρόστιμα. «Οι συμπολίτες μας που έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και λόγω του φόρτου των κινητών μονάδων υγείας δεν κατέστη εφικτό να εμβολιαστούν καθώς και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει πλατφόρμα που έχει ανοίξει για να δηλώσουν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό». «Επίσης, πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και οι επιτροπές κρίνουν πως δεν μπορούν να εμβολιαστούν», είπε ο υπουργός.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας, διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους κάτω των 60.
Αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, κ . Πλεύρης σημείωσε πως είναι πολύ μεταδοτική, αν και έχει μικρότερη νοσηρότητα, «γι αυτό και είχαμε τόσο γρήγορη αποκλιμάκωση κρουσμάτων».
Τόνισε εξάλλου πως μέχρι 31 Ιανουαρίου, όσοι έχουν κλείσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις, πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου, ειδάλλως δεν θα ανανεωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και διαμήνυσε πως αυτό «αφορά όλους τους ενήλικους».